Ad Bergsma

Dr. Ad Bergsma is wetenschapsjournalist en auteur van verschillende boeken op het gebied van de positieve psychologie.

"Zonder negatief geen positief"

Dr. Ad Bergsma is psycholoog en wetenschapsjournalist. Hij werkte onder meer voor Psychologie Magazine en het Volkskrant katern 'Hart en Ziel'. In 2011 promoveerde hij bij geluksprofessor Ruut Veenhoven op zijn proefschrift 'Onvolmaakt geluk'. Sinds zijn toegepaste geluksboeken over werken, opvoeden en ouder worden is hij veelgevraagd spreker in het kader van de positieve psychologie.
Verwacht van hem echter niet dat hij eenzijdig de loftrompet steekt over positief denken. Met dagdromen alleen bouw je geen positieve toekomst op. Soms is het nodig de realiteit onder ogen te zien en het hoofd te bieden aan negatieve emoties en bedreigingen. Het klopt ook niet dat mensen alleen gelukkig zijn als ze geen stress en pijn ervaren. In zijn proefschrift laat hij zien dat tweederde van de mensen met psychische stoornissen zegt dat ze zeer regelmatig gelukkig zijn. Daarnaast heeft Ad de heilzaamheid van zelfhulpboeken onderzocht.
Ad charmeert met zijn kritische houding ten aanzien van het positieve. "Zonder 'negatief' geen 'positief'". Deze kritische blik heeft de positieve psychologie als stroming, en de Geluksacademie als startende organisatie, bijzonder hard nodig. Wij zijn blij dat Ad de Geluksacademie als ambassadeur steunt.

Meer informatie

Wetenschapsjournalist en auteur