Jan Walburg, directeur Trimbos-instituut en professor Positieve Psychologie

Minder zorg door meer welbevinden

"Minder zorg door meer welbevinden"

Prof. Jan Walburg (1949) is directeur van het Trimbos-instituut en schrijver van boeken als ‘Mentaal vermogen - investeren in geluk’ (2008) en ‘Jong van geest’ (2010). In zijn werk is het verbeteren van de kwaliteit van leven een rode draad. Onlangs is hij benoemd tot professor Positieve Psychologie aan de faculteit Gedragswetenschappen van de Universiteit Twente. Ambassadeurschap van de Gelukscademie is dan ook op zijn lijf geschreven.

“De oorzaak van de helft van alle ziektekosten in Nederland ligt in onze leefstijl. Tegelijkertijd wordt het grootste deel van de zorguitgaven gedaan aan de behandeling van klachten, in plaats van aan het voorkomen daarvan. De Geluksacademie lijkt in potentie een deel van het antwoord te hebben, zeker met de ontwikkeling van de Menselijke Maat. De (langdurige) zorg moet niet alleen maar gaan over ziekten en klachten. Een mens is niet zijn klacht of ziekte. Mensen met een chronische ziekte hebben beperkingen, zeker, maar ook nog veel mogelijkheden.

Dus in de langdurige zorg kan het ook over die mogelijkheden gaan en over andere zaken die ons welbevinden kunnen bevorderen. Dat zijn bijvoorbeeld zelfsturing, zelfmanagement, eigen kracht en welbevinden. Er zijn al veel goed onderzochte interventies beschikbaar die dergelijke elementen bevatten, maar die kunnen nog intensiever worden toegepast.

Als we die elementen echt belangrijk vinden, dan moet de sector zich ook daarop willen laten afrekenen. De Menselijke Maat geeft de zorgverzekeraars, gemeenten en de zorgaanbieders die mogelijkheid en dat ondersteun ik graag.”

Voorzitter Raad van Bestuur Trimbos-instituut