Symposium Zorginkoop met de Menselijke Maat

Symposium Zorginkoop met de Menselijke Maat

Symposium - sprekers - sessies - aanmelden - opdrachtgevers

 

Op maandag 25 november 2013 organiseerde de Geluksacademie het symposium Zorginkoop met de Menselijke Maat. Hieronder een verslag van de hand van Jenny van Dorsten (Omroep Almelo), met kleine redactionele wijzigingen.

Van klacht naar kracht
"Almelo, de enige overheid in Nederland die welbevinden in het beleid heeft, liet namens de Twentse gemeenten door Arcon het instrument de Menselijke Maat ontwikkelen. Het maakt zichtbaar in welke mate zorgaanbieders bijdragen aan de WMO-doelen : zelfredzaamheid, eigen kracht en participatie. Maandag werd het gepresenteerd tijdens een symposium, dat begon in het Theaterhotel, vervolgd werd in de Grote Kerk en eindigde in het Stadslab Indïe."

140 ingeleverde mobiele telefoons, netjes ingepakt in bubble-wrap en plastic zakje"Mobieltjes inleveren, met een dringende vanzelfsprekendheid verzocht: ‘t wordt zorgvuldig opgeborgen in bubbeltjes plastic en een waterproofzakje" en het is alleen voor de ochtend (red.).
"Gaan we de lucht in? Nee, we worden op sleeptouw genomen door de catacomben van het Theaterhotel het toneel op. De 160 deelnemers aan het symposium ’Zorginkoop met de Menselijke Maat’, bestuurders, managers en beleidsmakers van zorgaanbieders en wethouders, beleidsmakers van gemeenten uit Twente zitten een beetje beteuterd tegen het dichte doek aan te kijken."Aad levert eerste telefoon in bij Marlou

Onbetaalbaar?
"Wethouder Mieke Kuik spreekt openingswoorden, zonder spreekgestoelte, ook wat onwennig, maar met verve. Het woord participatie kan ze niet meer hóren! En de transitie van de AWBZ naar de gemeenten onbetaalbaar? Nee hoor! Dat schept verwachtingen."

We streven na wat we meten
"Dan gaat het doek open. In de zaal had eigenlijk Lebbis, ambassadeur van de Geluksacademie moeten zitten, maar hij is ziek." Geluksonderzoeker en tevens ambassadeur Ad Bergsma vervangt hem en geeft ons op zijn eigen manier 'stof tot nadenken' (red.). "Ons wordt te verstaan gegeven dat wij, op het toneel de acteurs zijn, de handelenden wel te verstaan. Dat inleveren van het mobieltje diende om ons op het verkeerde been te zetten, om ons te prikkelen, om de geest te openen voor een andere mindset, om totaal anders tegen zaken aan te kijken." Waarom? Zoals Stiglitz, nobelprijswinnende econoom, ooit al zei: we doen wat we meten. (zie plaatje en rapport, red.).

Ernst Bohlmerijer over de wetenschappelijke achtergrond van de Menselijke Maat - Hervormde Kerk Almelo

Transitie AWBZ naar WMO

"Want doel van dit symposium is om beleidsmakers die de Herculestaak hebben om de transitie van de AWBZ naar de WMO uit te werken (en ook nog voor veel, veel minder geld) in te laten zien dat het kan, mits de focus in de zorg verlegd wordt van klacht naar kracht. En dat geldt ook voor de zorgaanbieders. Dat betekent ook andere zaken meten, zoals het verschil dat hulpverleners maken in de levens van kwetsbare mensen."

Hoe gaat u die zorg vanaf 2015 regelen?

"Komt een eigenaar van een zorgboerderij bij de Wmo-wethouder en vraagt: "ik heb zware autisten op de zorgboerderij die mijn zorg en ondersteuning nodig hebben. Hoe gaat u ervoor zorgen dat zij vanaf 2015 die zorg echt krijgen?

De wethouder antwoord: "mevrouw, als u ervoor zorgt dat die autisten zo autonoom mogelijk kunnen leven, dat zij iets kunnen doen waar zij goed in zijn -eigen kracht- en dat zij kunnen deelnemen aan de maatschappij (en niet alleen op die zorgboerderij van u), en u kunt dat ook aantoonbaar maken, dan kunnen wij zaken doen"

De Menselijke Maat geeft die mogelijkheid: zijn cliënten autonomer, eigen krachtiger en verbondener geworden door de inzet van de zorg en ondersteuning? Hebben de organisaties daarmee een bijdrage geleverd aan de Wmo-doelen? De Menselijke Maat verschaft inzicht op die vragen (red.)

Zie hier voor het volledige verslag en interview met wethouder Mieke Kuik en projectleider Aad Francissen.

Presentaties en handouts
Ochtend

Ernst Bohlmeijer - De menselijke maat, een wetenschappelijke onderbouwin
Aad Francissen - De Menselijke Maat

Rapport: Gerben Westerhof - De Menselijke Maat - een wetenschappelijke onderbouwing en samenvatting.

Middag

Deelnemers
Tijdens de dag waren er 160 deelnemers die zich op bestuurlijk/beleidsniveau bezig houden  inkoop en verkoop in het kader van de Wmo, zoals:

  • beleidsambtenaren, inkopers en wethouders Wmo
  • bestuurders/managers van zorgaanbieders 
  • zorginkopers van zorgkantoren Menzis en Achmea
  • beleidsmakers van VWS en Actiz.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Aad Francissen & Marlou Sommer, of bellen naar Arcon (074 - 242 65 20). Of vul dit formulier.

Symposium - sprekers - sessies - aanmelden - opdrachtgevers
 

 

Logo Geluksacademie

De Geluksacademie is een projectbureau van Arcon.